КОМИСИЯ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
11/12/2013 първо гласуване
Законопроект за допълнение на Закона за виното и спиртните напитки, № 354-01-89, внесен от н.п. проф. Светла Бъчварова и гр.н.п. на 04 декември 2013 г.
ЧЕТИРИДЕСЕТ И ВТОРО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Комисия по земеделието и храните
ДОКЛАД
за
първо гласуване
НА КОМИСИЯТА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
ОТНОСНО: Законопроект за допълнение на Закона за виното и спиртните напитки, № 354-01-89, внесен от н.п. проф. Светла Бъчварова и гр.н.п. на 04 декември 2013 г.
Комисията по земеделието и храните проведе заседание на 11 декември 2013 г., на което обсъди законопроект за допълнение на Закона за виното и спиртните напитки, № 354-01-89, внесен от н.п. проф. Светла Бъчварова и гр.н.п. на 04 декември 2013 г.
В работата на комисията участие взеха – от Министерството на земеделието и храните – г-н Бюрхан Абазов – заместник-министър, г-жа Марияна Николова – директор на Дирекция „Правно-нормативни дейности“ и г-жа Диана Филева - юрисконсулт в същата дирекция. От Изпълнителната агенция по лозата и виното – Красимир Коев – изпълнителен директор, г-жа Мая Трифонова – главен секретар, г-н Атанас Дробенов – главен експерт в Дирекция „Контрол на храните и граничен контрол” и г-жа Светла Атанасова – главен експерт в същата дирекция.
От името на вносителите законопроектът и мотивите към него беше представен от проф. Бъчварова.
Със законопроекта се въвежда легална дефиниция на родовото понятие „оцет”, като се въвежда и санкция за лицата, произвеждащи, разпространяващи или предлагащи за консумация оцет, произведен в нарушение на закона.
В комисията е постъпило становище на Министерството на земеделието и храните, с отразено в него становище на Българската агенция по безопасност на храните, както и становище на Националната лозаро-винарска камара.
В последвалата дискусия участие взеха н.п. Десислава Танева, Владимир Иванов, Петър Якимов, Спас Панчев, Тунджай Наимов, Пенко Атанасов, Георги Андонов и проф. Светла Бъчварова.
Всички изказали се народни представители бяха единодушни, че липсата на конкретна уредба относно оцета като продукт, използван широко в хранителната и консервната промишленост, води до подвеждане на потребителите и позволява на българския пазар под общото название „oцет” да се предлага за консумация продукт, получен не от вино или етанол, а приготвен от синтетична оцетна киселина, чрез химичен синтез.
Единодушно беше и становището, че е необходимо да бъде създадена регулация, която да защити интересите на потребителите, но имаше различни становища по отношение на подхода, който следва да бъде приложен.
Широко дискутиран беше въпросът кой следва да бъде контролния орган предвид факта, че от една страна Изпълнителната агенция по лозата и виното контролира производството, преработката и търговията на всички лозаро-винарски продукти, но от друга страна продуктът, произведен на основата на синтетична оцетна киселина, неговото производство и търговия попадат по-скоро в правомощията на Българска агенция по безопасност на храните, където по реда на Закона за храните се регистрират и обектите, в които се произвежда и търгува този продукт. Съответно в зависимост от това кой е контролният орган следва да се определи и мястото на текстовете, уреждащи условията и реда на производството и разпространението на оцет, приготвен от синтетична оцетна киселина.
Беше отбелязано също така, че следва да се определят ясни правила относно начина на етикетиране и представяне, така че да не се допуска наименованието и съпровождащата информация да подвежда потребителите.
След проведените разисквания Комисията по земеделието и храните с 10 гласа “за”, 0 гласа “против” и 8 гласа “въздържали се” предлага на Народното събрание да приеме на първо гласуване законопроект за допълнение на Закона за виното и спиртните напитки, № 354-01-89, внесен от н.п. проф. Светла Бъчварова и гр.н.п. на 04 декември 2013 г.
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ПРОФ. СВЕТЛА БЪЧВАРОВА