Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Архив Народно събрание

КОМИСИЯ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
18/02/2014 второ гласуване

    Закон за допълнение на Закона за виното и спиртните напитки, № 354-01-89, внесен от н.п. Светла Бъчварова и група народни представители на 04 декември 2013 г., приет на първо гласуване на 16 януари 2014 г.
    Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
    ЧЕТИРИДЕСЕТ И ВТОРО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

    КОМИСИЯ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ


    ДОКЛАД

    ОТНОСНО: Закон за допълнение на Закона за виното и спиртните напитки, № 354-01-89, внесен от н.п. Светла Бъчварова и група народни представители на 04 декември 2013 г., приет на първо гласуване на 16 януари 2014 г.

    Проект
    ІІ гласуване


    З А К О Н

    за допълнение на Закона за виното и спиртните напитки

    (Обн., ДВ, бр. 45 от 2012 г., изм., бр. 15 от 2013 г.)

    Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция за наименование на закона:
    З А К О Н

    за изменение и допълнение на Закона за виното и спиртните напитки


    Предложение на н.п. Спас Панчев, н.п. Пенко Атанасов, н.п. Методи Теохаров и н.п. Сияна Фудулова
    Създават се нови § 1 и 2 и § 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9:
    § 1. В чл. 1 след думите „плодовите вина” се добавя „оцета” и се поставя запетая.
    § 2. В чл. 2, ал. 3 след думата „продукти” се поставя запетая и се добавя „плодовите вина и оцета”.
    § 3. В чл. 27, ал. 2 след думата „стопанства“ се поставя запетая и думите „и винопроизводителите“ се заменят с „винопроизводителите и оцетопроизводителите”.
    § 4. В чл. 41 след думата „Производството” се добавя „и предлагането” и след думата грозде се поставя запетая и думите „и лозаро-винарски продукти” се заменят с „лозаро-винарски продукти, плодови вина и оцет”.
    § 5. В чл. 51 думите „Производителите на винен оцет и” се заличават.
    § 6. В чл. 57 се правят следните допълнения:
    1. В ал. 1 накрая се добавя „и оцет”;
    2. Създава се ал. 3:
    „(3) Производството, етикетирането, предлагането и координацията на контрола на оцета се извършват при условия и по ред, определени в наредба на министъра на земеделието и храните.”
    § 7. В чл. 205 след думата „продукти” се добавя „и/или оцет”.
    § 8. В чл. 206 след думите „чл. 57, ал. 2” се добавя „и 3”.
    § 9. В чл. чл. 207, ал. 1 след думите „чл. 57, ал. 2” се добавя „и 3”.
    Комисията подкрепя предложението.

    Комисията предлага да се създатат нови § 1 и 2 и § 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9:
    § 1. В чл. 1 след думите „плодовите вина” се добавя „оцета”.

    § 2. В чл. 2, ал. 3 след думата „продукти” се поставя запетая и се добавя „плодовите вина и оцета”.

    § 3. В чл. 27, ал. 2 думите „и винопроизводителите“ се заменят с „винопроизводителите и оцетопроизводителите”.

    § 4. В чл. 41 след думата „Производството” се добавя „и предлагането”, а думите „и лозаро-винарски продукти” се заменят с „лозаро-винарски продукти, плодови вина и оцет”.

    § 5. В чл. 51 думите „Производителите на винен оцет и” се заличават.

    § 6. В чл. 57 се правят следните допълнения:
    1. В ал. 1 накрая се добавя „и оцет”.
    2. Създава се ал. 3:
    „(3) Производството, етикетирането, предлагането и координацията на контрола на оцета се извършват при условия и по ред, определени в наредба на министъра на земеделието и храните.”

    § 7. В чл. 205 след думата „продукти” се добавя „и/или оцет”.

    § 8. В чл. 206 след думите „чл. 57, ал. 2” се добавя „и 3”.

    § 9. В чл. чл. 207, ал. 1 след думите „чл. 57, ал. 2” се добавя „и 3”.


    § 1. Създава се чл. 223а:
    „Чл. 223а. Който произвежда, разпространява, продава, влага или предлага за консумация оцет в нарушение на този закон, се наказва с глоба в размер от 1000 лв. до 5000 лв. – за физическите лица, съответно с имуществена санкция в размер от 5000 лв. до 10 000 лв. – за юридическите лица и едноличните търговци.“

    Предложение на н.п. Спас Панчев, н.п. Пенко Атанасов, н.п. Методи Теохаров и н.п. Сияна Фудулова
    Параграф 1 става § 10.
    Комисията подкрепя предложението.

    Комисията подкрепя текста на вносителя за § 1, който става § 10.


    § 2. В § 1 от допълнителната разпоредба се създава т. 61а:
    „61а. „Оцет“ е продукт, получен чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация от оцетно-кисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина, като:
    а) видовете оцет се определят и означават според вида на изходната суровина и могат да бъдат винен, плодов, ябълков и алкохолен;
    б) в означението на продукта се посочва и съдържанието на оцетна киселина в него, изразена в обемни проценти;
    в) не се допуска означаване с наименованието „оцет“ на продукти, съдържащи синтетична оцетна киселина.“

    Предложение на н.п. Спас Панчев, н.п. Пенко Атанасов, н.п. Методи Теохаров и н.п. Сияна Фудулова
    Параграф 2 става § 11 и се изменя така:
    § 11. В § 1 от допълнителната разпоредба т. 12 се изменя така:
    „12. „Оцет“ е продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на вино, плодове (всяка тяхна част и/или сок), плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. В зависимост от суровините, оцетът е:
    а) „винен оцет”, получен изключително чрез оцетно-кисела ферментация на вино и притежаващ общо киселинно съдържание не по-ниско от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина;
    б) „плодов оцет”, произведен чрез оцетно-кисела ферментация на плодово вино или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на плодове и притежаващ общо киселинно съдържание не по-ниско от 45 грама на литър, изразено като оцетна киселина;
    в) „алкохолен оцет”, произведен чрез оцетно-кисела ферментация на етилов алкохол от земеделски произход и притежаващ общо киселинно съдържание не по-ниско от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина;
    г) „балсамов оцет”, произведен от винен оцет с добавка на концентрирана гроздова мъст и/или концентрирана и ректифицирана гроздова мъст с общо киселинно съдържание не по-ниско от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.”
    Комисията подкрепя предложението.

    Комисията подкрепя по принцип текста на вносителя и предлага следната редакция на § 2, който става § 11:
    § 11. В § 1 от допълнителната разпоредба т. 12 се изменя така:
    „12. „Оцет“ е продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на вино, плодове (всяка тяхна част и/или сок), плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. В зависимост от суровините, оцетът е:
    а) „винен оцет”, получен изключително чрез оцетно-кисела ферментация на вино и притежаващ общо киселинно съдържание не по-ниско от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина;
    б) „плодов оцет”, произведен чрез оцетно-кисела ферментация на плодово вино или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на плодове и притежаващ общо киселинно съдържание не по-ниско от 45 грама на литър, изразено като оцетна киселина;
    в) „алкохолен оцет”, произведен чрез оцетно-кисела ферментация на етилов алкохол от земеделски произход и притежаващ общо киселинно съдържание не по-ниско от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина;
    г) „балсамов оцет”, произведен от винен оцет с добавка на концентрирана гроздова мъст и/или концентрирана и ректифицирана гроздова мъст с общо киселинно съдържание не по-ниско от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.”


    Предложение на н.п. Спас Панчев, н.п. Пенко Атанасов, н.п. Методи Теохаров и н.п. Сияна Фудулова
    Създава се подразделение „Заключителни разпоредби“.
    Комисията подкрепя предложението.

    Комисията предлага да се създаде подразделение:
    ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ


    Предложение на н.п. Спас Панчев, н.п. Пенко Атанасов, н.п. Методи Теохаров и н.п. Сияна Фудулова
    Създават се § 12 и 13:
    § 12. Министърът на земеделието и храните издава наредбата по чл. 57, ал. 3 в тримесечен срок от влизането в сила на този закон.
    § 13. В Закона за храните (Обн., ДВ, бр. 90 от 1999 г., изм. и доп., бр. 102 от 2003 г., бр. 70 от 2004 г., бр. 87, 99 и 105 от 2005 г., бр. 30, 31, 34, 51, 55, 80 и 96 от 2006 г., бр. 31, 51 и 53 от 2007 г., бр. 36 и 69 от 2008 г., бр. 23, 41, 74, 82 и 93 от 2009 г., бр. 23, 25, 59, 80 и 98 от 2010 г., бр. 8 от 2011 г., бр. 54 и 77 от 2012 г. и бр. 68 от 2013 г.) в чл. 1, ал. 2 след думата „виното” се поставя запетая и се добавя „оцета”.
    Комисията подкрепя предложението.

    Комисията предлага да се създатат § 12 и 13:
    § 12. Министърът на земеделието и храните издава наредбата по чл. 57, ал. 3 в тримесечен срок от влизането в сила на този закон.

    § 13. В Закона за храните (Обн., ДВ, бр. 90 от 1999 г., изм. и доп., бр. 102 от 2003 г., бр. 70 от 2004 г., бр. 87, 99 и 105 от 2005 г., бр. 30, 31, 34, 51, 55, 80 и 96 от 2006 г., бр. 31, 51 и 53 от 2007 г., бр. 36 и 69 от 2008 г., бр. 23, 41, 74, 82 и 93 от 2009 г., бр. 23, 25, 59, 80 и 98 от 2010 г., бр. 8 от 2011 г., бр. 54 и 77 от 2012 г. и бр. 68 от 2013 г.) в чл. 1, ал. 2 след думата „виното” се добавя „оцета”.




    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

    ПРОФ. СВЕТЛА БЪЧВАРОВА
    Форма за търсене
    Ключова дума