Име на закона | Закон за изменение и допълнение на Закона за виното и спиртните напитки |
Име на законопроекта | Законопроект за допълнение на Закона за виното и спиртните напитки |
Дата на приемане | 06/03/2014 |
Брой/година Държавен вестник | 26/2014 |
УКАЗ № 44 На основание чл. 98, т. 4 от Конституцията на Република България ПОСТАНОВЯВАМ: Да се обнародва в „Държавен вестник“ Законът за изменение и допълнение на Закона за виното и спиртните напитки, приет от ХLIІ Народно събрание на 6 март 2014 г. Издаден в София на 14 март 2014 г. Президент на републиката: Росен Плевнелиев Подпечатан с държавния печат. Министър на правосъдието: Зинаида Златанова ЗАКОН за изменение и допълнение на Закона за виното и спиртните напитки (обн., ДВ, бр. 45 от 2012 г.; изм., бр. 15 от 2013 г.) § 1. В чл. 1 след думите „плодовите вина“ се добавя „оцета“. § 2. В чл. 2, ал. 3 след думата „продукти“ се поставя запетая и се добавя „плодовите вина и оцета“. § 3. В чл. 27, ал. 2 думите „и винопроизводителите“ се заменят с „винопроизводителите и оцетопроизводителите“. § 4. В чл. 41 след думата „Производството“ се добавя „и предлагането“, а думите „и лозаро-винарски продукти“ се заменят с „лозаро-винарски продукти, плодови вина и оцет“. § 5. В чл. 51 думите „Производителите на винен оцет и“ се заличават. § 6. В чл. 57 се правят следните допълнения: 1. В ал. 1 накрая се добавя „и оцет“. 2. Създава се ал. 3: „(3) Производството, етикетирането, предлагането и координацията на контрола на оцета се извършват при условия и по ред, определени в наредба на министъра на земеделието и храните.“ § 7. В чл. 205 след думата „продукти“ се добавя „и/или оцет“. § 8. В чл. 206 след думите „чл. 57, ал. 2“ се добавя „и 3“. § 9. В чл. 207, ал. 1 след думите „чл. 57, ал. 2“ се добавя „и 3“. § 10. Създава се чл. 223а: „Чл. 223а. Който произвежда, разпространява, продава, влага или предлага за консумация оцет в нарушение на този закон, се наказва с глоба в размер от 1000 лв. до 5000 лв. – за физическите лица, съответно с имуществена санкция в размер от 5000 лв. до 10 000 лв. – за юридическите лица и едноличните търговци.“ § 11. В § 1 от допълнителната разпоредба т. 12 се изменя така: „12. „Оцет“ е продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на вино, плодове (всяка тяхна част и/или сок), плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. В зависимост от суровините оцетът е: а) „винен оцет“, получен изключително чрез оцетно-кисела ферментация на вино и притежаващ общо киселинно съдържание не по-ниско от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина; б) „плодов оцет“, произведен чрез оцетно-кисела ферментация на плодово вино или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на плодове и притежаващ общо киселинно съдържание не по-ниско от 45 грама на литър, изразено като оцетна киселина; в) „алкохолен оцет“, произведен чрез оцетно-кисела ферментация на етилов алкохол от земеделски произход и притежаващ общо киселинно съдържание не по-ниско от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина; г) „балсамов оцет“, произведен от винен оцет с добавка на концентрирана гроздова мъст и/или концентрирана и ректифицирана гроздова мъст с общо киселинно съдържание не по-ниско от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.“ Заключителни разпоредби § 12. Министърът на земеделието и храните издава наредбата по чл. 57, ал. 3 в тримесечен срок от влизането в сила на този закон. § 13. В Закона за храните (обн., ДВ, бр. 90 от 1999 г.; изм., бр. 102 от 2003 г., бр. 70 от 2004 г., бр. 87, 99 и 105 от 2005 г., бр. 30, 31, 34, 51, 55, 80 и 96 от 2006 г., бр. 31, 51 и 53 от 2007 г., бр. 36 и 69 от 2008 г., бр. 23, 41, 74, 82 и 93 от 2009 г., бр. 23, 25, 59, 80 и 98 от 2010 г., бр. 8 от 2011 г., бр. 54 и 77 от 2012 г. и бр. 68 от 2013 г.) в чл. 1, ал. 2 след думата „виното“ се добавя „оцета“. Законът е приет от 42-то Народно събрание на 6 март 2014 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание. Председател на Народното събрание: Михаил Миков 1605
|