Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Парламентарни комисии
Комисия по здравеопазването
Комисия по здравеопазването
07/03/2016 първо гласуване

    Законопроект за оценка на риска по хранителната верига, № 602-01-5, внесен от Министерски съвет на 01.02.2016г.
    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

    КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

    Вх. № 653-10-8/26.02.2016 г.

    Д О К Л А Д
    за първо гласуване


    Относно: Законопроект за оценка на риска по хранителната верига, № 602-01-5, внесен от Министерски съвет на 01.02.2016г.
    На свое редовно заседание, проведено на 25 февруари 2016 г., Комисията по здравеопазването разгледа и обсъди Законопроект за оценка на риска по хранителната верига, № 602-01-5, внесен от Министерски съвет на 01.02.2016г.
    В заседанието взеха участие д-р Адам Персенски, заместник-министър на здравеопазването, експерти, както и представители на синдикални, съсловни и неправителствени организации в областта на здравеопазването.
    Законопроектът беше представен от представител на Министерство на земеделието и храните, който посочи, че в него е предвидено преструктуриране на действащия Център за оценка на риска , създаден със Закона за Българската агенция по безопасност на храните през 2011 г., в Център за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към министъра на земеделието и храните.
    Необходимостта от създаването на Центъра за оценка на риска по хранителната верига е свързана с гарантиране на независимост и безпристрастност на оценката на риска по цялата хранителна верига от процеса на управление и контрол на риска и от това следва органът, който извършва оценката на риска, да бъде извън структурата на органите, които контролират тези процеси. Това разграничение е извършено на ниво Европейски съюз със създаването на Европейския орган по безопасност на храните съгласно Регламент (ЕО) № 178/2002.
    Следвайки този модел на Европейската комисия, в много държави е създаден орган за оценка на риска, който дава безпристрастно научно становище, което е основа за взимане на управленски мерки от компетентните органи по отношение на безопасността на хранителната верига на национално ниво.
    Такъв модел е възприет и в Република България, като през 2011 г. е създаден Център за оценка на риска със Закона за Българската агенция по безопасност на храните.
    Сега съществуващият Център за оценка на риска извършва анализ и предоставя научни становища само в тези аспекти от хранителната верига, които са под контрола на Българската агенция по безопасност на храните. Съществуват аспекти в хранителната верига, които се контролират от други ведомства – регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването, както и към Министерството на земеделието и храните.
    Съгласно Регламент (ЕО) № 178/2002 „за да се гарантира безопасността на храните, е необходимо всички аспекти на хранителната верига да се разглеждат като един непрекъснат процес, започващ от и включващ първичното производство и производството на фуражи до продажбата или доставката на храни до потребителите, тъй като всеки елемент може да има потенциално въздействие върху безопасността на храните“. По тази причина е необходимо да се вземат под внимание производството, приготвянето, транспортирането и разпространението на фуражи, използвани за храна на животни, които се отглеждат за производство на храни, включително отглеждането на животни, които могат да се използват за храна в рибните стопанства, тъй като непреднамереното или преднамереното замърсяване на храните за животни, както и подправянето или практиките на измами или други недобросъвестни действия във връзка с тези дейности могат да породят пряко или косвено въздействие върху безопасността на храните. Необходимо е също така да се вземат под внимание други практики и селскостопански производствени фактори на равнището на първичното производство и тяхното потенциално въздействие върху цялостната безопасност на хранителната верига. В тази връзка е необходимо като функция на ЦОРХВ да бъде включена и оценката на досиетата на продуктите за растителна защита, които оказват влияние върху здравето на растенията, като част от хранителната верига. Предвид изложеното Центърът за оценка на риска следва да бъде преструктуриран в Център за оценка на риска по хранителната верига, който да извършва научния анализ и да предоставя научна оценка на риска във всички аспекти на хранителната верига и да бъде извън структурата, на който и да е контролен орган.
    Центърът за оценка на риска по хранителната верига няма да има контролни функции върху бизнес операторите по хранителната верига, няма да взима управленски решения и няма да провежда законодателната политика, а ще предоставя по обективен и безпристрастен начин научнообоснован анализ, който да е основата на осъществяването на посочените процеси от компетентните органи, на национално ниво.
    За да се постигнат посочените цели, е необходимо да се създаде отделен, независим от контролните органи в действащото законодателство орган – Център за оценка на риска по хранителната верига, по силата на законови норми. Това се налага и с цел правоприемство, тъй като сега действащият Център за оценка на риска към БАБХ следва да бъде изваден от структурата на БАБХ едновременно със създаването на новия орган – Центъра за оценка на риска по хранителната верига, чрез изменение и допълнение на Закона за Българската агенция по безопасност на храните.

    След проведената дискусия и след гласуване при следните резултати: “За” – 13, “Против” – 0 и ”Въздържал се” - 0, Комисията по здравеопазването предлага на Народното събрание да приеме на първо гласуване Законопроект за оценка на риска по хранителната верига, № 602-01-5, внесен от Министерски съвет на 01.02.2016г.
    ПРЕДСЕДАТЕЛ:
    Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА
    Форма за търсене
    Ключова дума